hits

juli 2016

Hoppetauet er et flott treningsverktøy!!

FullSizeRender

Du kan glemme alt om dyre treningsmaskiner (hjemmetreningsapperater). Nå har det gode gamle hoppetauet blitt populært igjen. Jeg husker (det gjør kanskje du også?) veldig godt min tid på barneskolen, da hoppet vi tau i alle friminutt og ellers mye på fritiden. Ikke rart vi ble i god form.

I USA har tauhopping til musikk blitt meget populært (Aerojump) og er blitt en av de raskest økende treningsformene de senere årene. Kanskje denne enkle treningsformen kommer for fullt hit til Norge også, da tror jeg vi skal få mange spreke folk her i landet.

Moro treningsform er det også, men en skal være obs på farer  for skader i ledd som knær el. så det er viktig med gradvis progresjon. Dersom du prøver deg på aerojump må du være klar til å tørke svette, da denne treningsformen er veldig effektiv for kretsløpet ditt.

En treningstime med hoppetau kan være vel så effektiv som en rask løpe- eller sykkeltur. Kanskje dette kan være noe for deg som ikke liker og løpe/jogge eller sykle. Aerojump gjør mye med mange forskjellige muskelgrupper. Både hofte, sete, lårmuskler, og legger styrkes.

corde-à-sauter

Hvilket hoppetau skal jeg velge?

 1. Plast; bra for nybegynnere,ettersom det er litt tykkere og er derfor litt langsommere enn f.eks. ståltau.
 2. Stål: Dette passer for deg som allerede er litt trent. Det er tynnere, lettere og raskere enn plasttauet. Det har også bedre holdbarhet.
 3. Skinn;Skal du velge det er det et krav at du er i bra form, fordi det er tyngere og vanskeligere å håndtere.

Har du lyst til å prøve kjøp deg et hoppetau i dag og sett i gang. Finn noe god musikk med litt "trøkk" som du liker og sett igang.

Lykke til!!

Er fysisk aktivitet "medisin" mot kreft?

 IMG_4154

En nyere amerikansk studie har funnet en sammenheng mellom et høyt fysisk aktivitets nivå og en lavere risiko for 13 ulike kreftformer.

Det er et forskerteam ved National Cancer Institute i Bethesda, USA som har gjort denne studien. De undersøkte data fra 1,4 millioner deltagere fra tolv amerikanske og europeiske studiegrupper. Deltagerne rapportert selv sitt eget fysiske aktivitetsnivå mellom 1987 og 2004.

Dette datagrunnlaget ble sjekket opp med forekomsten av 26 ulike typer kreft. Blant de 1,4 millioner deltagerne i studien, fikk 186.932 av dem en kreftdiagnose etter studien var avsluttet.

Resultatene fra studien viser at det er en sammenheng mellom et høyere nivå av fysisk aktivitet og lavere risiko for 13 av 26 kreftformer som var inkludert i studien - uavhengig av deltagernes BMI og hvorvidt deltageren røyket.

Forskerne ser sammenheng mellom et høyere nivå av fysisk aktivitet og lavere risiko for disse krefttypene:

 • Kreft i spiserøret: 42 % lavere risiko
 • Leverkreft: 27 % lavere risiko
 • Lungekreft: 26 % lavere risiko
 • Nyrekreft: 23 % lavere risiko
 • Mage- og tarmkreft: 22 % lavere risiko
 • Livmorkreft: 21 % lavere risiko
 • Leukemi: 20 % lavere risiko
 • Myelom, blodkreft: 17 % lavere risiko
 • Tykktarmskreft: 16 % lavere risiko
 • Hode og hals: 15% lavere risiko
 • Kreft i endetarmen:  13% lavere risiko
 • Blærekreft: 13 % lavere risiko
 • Bryst: 10 % lavere risiko

Totalt sett mener forskerne at et høyere nivå av fysisk aktivitet gir 7% lavere risiko for kreft.

Forskerne mener at funnene helt klart viser at fysisk aktivitet kan være et viktig virkemiddel i å forebygge kreft på verdensbasis.

Kilde: ABC Nyheter

Stressa?

FullSizeRender

Noen viktige symptomer på stress. Sliter du med noe av dette, så gjør noen grep for å komme deg på rett "spor" igjen. Selv har jeg god erfaring med lett fysisk aktivitet ute i naturen når jeg føler meg stressa. Kanskje de kan være noe for deg også?

 1. Du har dårlig søvnkvalitet
 2. Du er ukonsentrert
 3. Du er trett
 4. Du er nedstemt
 5. Du er rastløs
 6. Du har angst
 7. Du er deprimert

Er det noe lurt man kan gjøre mot solbrenthet?

 

 

images

 

Du er vel sikkert som meg og mange andre, vi blir litt ivrige med soling når sola endelig er fremme. Det er ikke det at jeg elsker å sole meg, men jeg elsker å være ute i sola enten på sykkel, i kajakk, løpende eller gående. Jeg er vel en litt for rastløs person til å ligge en hel dag å steike meg.

Nei greier du å få meg til å gjøre det tror jeg du er kvalifisert til litt av en premie, men nok om det. Er det noen tips og råd der ute som kan lindre solbrenthet når vi har fått for mye? Jeg fikk nemlig litt mye sol under et par dager på sjøen i kajakk for noen dager siden og flass i ansiktet meldte seg i dag. Finnes det så noen gode råd mot dette?

IMG_4610

Mange mener det er mulig å dempe svien ved å smøre seg med aftersunlotion, det sies at man da kan kjøle ned og fukte de solbrente partiene. Denne kremen skal helst inneholde E ? vitamin som kan forebygge skadene fra de frie radikalene som solen skaper. En Aloe Vera krem kan også gjøre samme nytte.

Andre mener at et kaldt bad kan hjelpe på svie og kløe når en er blitt solbrent. Det kalde vannet kan være med på å trekke blodkarene sammen, som igjen kan ta bort litt av svien.

Selv har jeg en tendens til å flasse når jeg har fått litt for mye sol og det kan være irriterende. Hvordan kan man unngå denne flassinga? Det sies at det er et godt tegn å flasse. Dette fordi man flasser når huden har begynt å reparere seg etter for hard soling. Så med andre ord må jeg vel leve noen dager med dette solbrente/flassende ansiktet. Så folkens pass på å være sånn passe lenge ute i sola i gangen da slipper man disse ubehagelighetene.

Men det er lettere sagt enn gjort! Fortsatt god sommer!!

Ny dag langs Eidangerfjorden, men i dag løpende!

 

IMG_4564

I dag tok jeg beina fatt og løp en tur etter to dager i kajakk og en dag på sykkelsetet. Også i dag startet jeg fra hytta vår på Kotøya og løp kyststien om Heistad til Brevik, der løper jeg store deler av turen på flotte stier, grusveier og et nedlagt jernbanespor.Frem til gamle jernbanestasjonen i Brevik.

IMG_4569

IMG_4571

IMG_4574

FullSizeRender

 

FullSizeRender

Turen hjem fra Breik ble løpt langs gamle E18, så der var det mest asfalt. Men mine bein tåler det ganske bra. Løpeturen i dag gjorde jeg alene da min mann Arve skulle ta en hviledag etter padle og sykkel turene. I dag skulle jeg teste to forskjellige pulsklokker, så det var spennende om pulsen var den samme på begge klokkene og ikke minst om turen var like lang på begge klokkenes GPS. FullSizeRender

I dag følte jeg meg ganske sprek, så turen gikk greit på ca. 5.25 min/km, ikke verst for en "gammel" dame. Merker at jeg hadde litt løpeoverskudd da det var nesten en uke siden jeg løp siste løpetur. Jeg synes alltid det er like moro å løpe, så denne turen var ikke noe unntak. Da jeg kom hjem viste klokkene samme lengde, men pulsen var ikke den samme på begge klokkene.

Årsaken til det er nok at den ene tar pulsen fra håndleddet mens den andre bruker pulsbeltet. Jeg vil nok anbefale alle dere som ikke har kjøpt dere pulsklokke å kjøpe en der dere bruker pulsbeltet.

FullSizeRender

Jeg avsluttet turen med et deilig bad i Eidangerfjorden som viste over 20 grader.

Livet er herlig!!

Flere skritt i en travel hverdag!

Ingrid kristiansen

Er du en av de som er litt opptatt av å få litt mer fysisk aktivitet i løpet av en dag, selv uten trening? Skal man tro på det man leser ser det ut til at mange er interessert i å få mest mulig fysisk aktivitet ut av en vanlig dag, selv når man ikke har tid eller mulighet til å trene. Hvordan skal man så få til det? I dag kan vi kjøpe oss hjelpemidler som styrer hverdagen vår på alle mulige måter noe som f.eks et aktivitetsbånd (nymotens skritt ? teller) gjør. Det selges flere aktivitetsbånd (f.eks Vivoaktive HR fra Garmin) nå enn før. Så er du en av de som ikke har kommet i gang med din nye aktive livsstil enda (vi er jo snart ferdig med Mars) så anbefaler jeg deg å kjøpe deg et slikt aktivitetsbånd.

Hva kan du så gjøre for tiltak for å få litt mer aktivitet i hverdagen? Det som er det interessante er at vi trenger ikke gjøre så mye forandring, men bare være bevisst hvilke valg vi gjør i hverdagen, for eksempel . hva gjør du når du kommer til en heis og skal opp i 3. etasje? Finner du trappa og går eller tar du heisen? Tenk på det neste gang. Gjør du de aktive valgene hver gang du kommer i en slik situasjon kan du bli i ganske mye bedre form. Jeg skal gi deg noen tips som jeg synes er gode og som jeg selv bruker for å være mer aktiv i hverdagen.

 1. Gå til jobben om du kan. Er det for langt så gå et stykke før du setter deg på bussen eller t-banen. Eller kanskje sykkelen er bedre å bruke ?(går i alle fall raskere)
 2. Gå til avtaler som du har, det behøver ikke ta så mye lengere tid om ikke avstandene er for lange. Selv går eller sykler jeg til mange av mine møter.
 3. Gå i alle trapper som du møter på din vei.
 4. Ta beina fatt å besøk din kollega i stedet for å sende en SMS eller e-post.
 5. Den siste anbefaling fra Helsedirektoratet er at vi ikke skulle sitte for lenge i gangen i løpet av en dag. Reis deg av og til og beveg deg litt, alt hjelper.
 6. Hva om du kombinerer lunch pausen med en liten spasertur. Da er du høyst sannsynlig mer opplagt til å jobbe når du kommer tilbake til pulten din.
 7. Avtal med en venn å gå deg en tur i stedet for å bare møtes over et måltid eller en kaffekopp. "Walk and talk" kan anbefales.
 8. Vi sitter vel alle litt for mye foran TV skjermen, så kanskje en liten tur før eller etter litt TV titting hadde vært lurt. (det vet vi vel alle, men det er ikke alltid like enkelt å få gjennomført det, men det hjelper med litt mer bevissthet)
 9. Det aller viktigste en gjør for å bli mer aktiv er å tenke mer bevisst aktivitet i løpet av dagen. Begynner du med det skal jeg love deg at aktivitetsnivået ditt stiger selv om du ikke kaller det trening.

 

           Det er mye god trening i aktivitet. Lykke til med din nye livsstil!!!

Sommerdag på fjorden!!

Start padletur

For et par dager siden fortalte meteorologene at det skulle bli knall vær her på Østlandet og da bestemte vi oss for en utflukt med kajakk fra hytta vår innerst i Eidangerfjorden. Vi pakket ned telt, primus, litt mat for et par dager, soveposer og ellers litt ekstra klær.

Det gikk fort og greit og pakke så vi var på sjøen i 10.30 - tiden etter en lang god frokost med både egg og bacon. Tenkte det var lurt å spise litt god mat før en slik lang padletur (ca. 35 - 45 km)

2Padletur

Turen startet i nydelig vær og blikk stille fjord.Helt fantastisk frihetsfølelse og padle ut fjorden. Vi passerte Heistad, Brevik, Stathelle og kom så til Langesund før vi svingte av og padlet over Rognsfjorden mot Kragerø.

3 Padletur

4 padletue

 

5Dette fjordstrekket kan være ganske bølgete og ekkelt, da havet står rett på her, men i dag var det lite eller ingen bølger. Derfor ble denne kryssingen bare en lek.

6

Det var ikke andre kajakker som krysset fjorden da vi gjorde det, men vi var ikke alene. Ett ti talls store og mindre motorbåter og seilbåter krysset fjorden i litt større fart enn oss, men vi hadde det topp på vår ferd sørover mot Kragerø. Etter at vi hadde passert Rognsfjorden var det tid for litt mat, så vi fant oss et fint lite skjær og fant frem primusen.

 

7

 

 

8

9

Herlig med litt primitiv mat og drikke ute i det fri. Etter denne rasten gikk turen videre mot Valle, der stoppet vi for å kjøpe oss en is og litt annet godt (sjokolade og brus). Det er godt og ha litt ekstra energi dersom man skulle gå tom.

Etter turen innom Valle gikk turen videre i den fantastiske skjærgården.

10

 

 

11

Vi padlet bl.a. langs Langøy og mange andre små øyer. Masse flotte hytter og mye liv her på en slik flott dag. Vi fant oss en fin overnattingsplass i sundet mellom Langøy og Gumøy.

12

 

13

Vi slo opp teltet og laget oss god mat og drakk et par øl. Denne enkle primusmaten smaker jo ekstra godt etter en dag på fjorden. Det var mange båter i alle størrelser og fasonger som kjørte forbi vår teltplass hele kvelden. Kvelden ble ikke så sen for oss så klokka 22 var vi i seng. Godt å være uthvilt til neste dag og padleturen som ventet oss da.

 

14

Neste dag våknet vi til like flott vær. Vi laget oss en god og enkel frokost før vi pakket sammen og startet dagens padletur. Turen gikk først ned til Kragerø forbi Berøy , vi padlet inn til indre havn i Kragerø og kjøpte oss en is og så på livet i byen før vi satte oss i kajakkene igjen og satte kursen mot Skåtøy og Oterøy. Flott skjærgård å padle i, ja det er et paradis for padlere her nede i området rundt Kragerø/Valle.15

 

16

17

Vi padlet på østsiden av Gumøy og kom til det smale sundet som heter Kreppa. Kjent sted for alle som ferdes med båt i dette området. Nå var det tid for en rast på et skjær igjen og i dag var menyen tomatsuppe. Du verden hvor godt det kan smake med noe så enkelt ute i det fri etter flere timers padling.

18

Etter er godt måltid mat satte vi kursen innover mot Havsund. Der padlet vi indre led langs den flotte Bamblekysten, før vi igjen satte kursen mot Rognsfjorden.

19

Da vi skulle starte på Rognsfjorden på vår vei hjemover ble jeg akutt sliten i armene, ja jeg fikk rett og slett kramper. Men med rolig padling skulle jeg greie de 15 ? 16 km hjem til hytta. Vi var heldige som hadde blikkstille, så det krevde ikke så mye kraft i padlinga for å komme litt fremover. Vi passerte Langsund i OK stil tiltross for mine slitne armer.

Nå hadde vi bare strake veien hjem, men den ble lang og tung for meg. Det er lenge siden jeg har følt meg slik, ja var rett og slett utrent for den lange belastningen for armene. Da vi kom hjem var det ikke mye kraft igjen, men etter et godt måltid mat og god drikke var formen raskt tilbake. Km måleren viste at dagens etappe var 52 km og med 39km dagen før er dett vel ikke så rart at armene mine steiket. Men summa sumarum hadde vi to flotte dager i kajakkene i fantastisk skjærgård. Kan anbefales.

20

Heia Porsgrunn, Bamble og Kragerø!!!

 

 

Tankens kraft, hvordan virker den?

IngridKristiansen

Tankene styrer oss både bevisst og ubevisst. Derfor er tankehygenen vår viktig. Tenk på det neste gang du psyker deg ned med negative tanker.

Eks. I morgen tidlig skal jeg våkne klokka 7. Om kvelden ligger du i senga og tenker denne tanken gang etter gang. Når morgenen kommer, pleier de som har tenkt tanken å våkne tidlig. (svært ofte våkner man akkurat på det tidspunktet man har tenkt, slik som i dette tilfelle våkner man klokka. 7)

Om kvelden i senga er tanken bevisst, men når den vekker deg er den ubevisst. Dette viser at tankene IKKE "forsvinner" når du har tenkt dem, de legges på "minnelager" som kan påvirke deg ubevisst.

 

FullSizeRender

 

Et godt eksempel på tankens kraft er ?placeboeffekten. Ofte kan sukkerpiller hjelpe langt. Et annet godt eksempel er idrettsutøvere/skuespillere som ofte blir syke ved viktige konkurranser/premierer. Dette skjer ofte fordi de har tenkt så mye på at dersom de blir syk så..... Tankens kraft utløser da ofte sykdom. Du har kanskje opplevd noe lignende?

Kilde: Willi Railo

En revolusjon innen treningsverktøy!

 IMG_3897

Det har skjedd en revolusjon innen elektroniske treningsverktøy de siste årene. Vi har GPS i telefoner, nettbrett, PC og pulsklokker, og til og med effekten eller «watten» i sykkeltråkket kan nå måles i sann tid. Den mest vanlige funksjonen har vært å måle pulsen.

Dette startet jeg allerede med tilbake på 1980 tallet, jeg kunne da bedre kvalitetssikre treningen min. Med introduksjonen av GPS i pulsklokkene kom mange andre målbare funksjoner inn i på «håndleddet». Nå kan vi følge med farten i øyeblikket, gjennomsnitt av farten på økta, og vi kan få fram kart, kurver og tabeller av de mest utrolige verdiene når vi laster ned øktene på nettet.

IMG_0610

Her lurer det imidlertid en fare, vi har nemlig lett for å resonere at bedre fart på økta vil si bedre og mer effektiv trening. Du lurer sikkert på hva problemet så er? Treningsfarten er en risikabel parameter å måle for ofte. Dette er ikke noe problem om du gjør det innimellom bare for å sjekke status på formen din. Det er da også viktig å se på pulsen for å se hva «testen» kostet deg.

FullSizeRender

Det vanligste er imidlertid å gjøre slike «tester» i konkurranser, da ser man hva man duger til. Og hva er som regel formålet med en konkurranse, - jo det er å prestere så godt som mulig. Feilen som gjøres er at man ikke greier å skille mellom prestasjon og trening., hver trening blir målt som om det vare en prestasjon/konkurranse.

Formålet med en trening er å skape vekst i prestasjonsevnen. Konkurranser er selvfølgelig også effektive «treninger», men da de normalt «koster» så mye, må man begrense hvor mye man konkurrerer. Det er de regelmessige treningene som skal gi oss prestasjonsvekst, sakte og sikkert. Glem derfor treningsfarten på de fleste øktene, og se heller på pulsen. Håper du har kunnskap hvor pulsen helst skal ligge på de forskjellige øktene, det er en forutsetning for å ha nytte av pulsmåling. Det er dette jeg finner ut for mine PT løpekunder på tredemølle.

Farten på løpetreningen blir «forstyrret» av et utall av faktorer. Klima med vind og temperatur, regn, snø og is, løypeprofil, påkledning, dagsform osv. Løpsfarten er derfor en uheldig parameter å bruke, den forteller ikke hva økta «koster»

Det er en annen ting du skal passe på om du har en GPS pulsklokke. Ikke gjøre deg totalt avhengig av klokka, la den ligge hjemme av og til. Du har sikkert oppdaget det uheldige avhengighetsforholdet mange har til mobilen sin, det er lett å få samme avhengighet til GPS pulsklokka. Jeg kjefter på «mine» utøvere når de må stoppe klokka når man venter på rødt lys ved et gangfelt.

IMG_4495

Eller at de til stadighet sjekker løpsfarten. I noen tilfeller kan det utvikles et for sterkt avhengighetsforhold og i verste fall et tvangsforhold til bruk av klokka. Vi har alle «avanserte» sensorer og intuisjoner i kroppen. Det ideelle ville vært å lære tolkingen av kroppens signaler uten bruk av «ekstern» teknologi.

Teknologien er nyttig å ha for å bekrefte det du «føler», for så å gjøre deg uavhengig eller i hvert fal delvis uavhengig av klokka. Når du f.eks. ligger på terskelbelastning, hvordan føles det. Snu klokka og test deg. Prøv å finn terskelbelastning. Når du tror du er der, se på klokka om det stemmer. Slik kan du øve deg opp til å være din egen pulsmåler.

Som dere forstår er pulsklokker et meget godt hjelpemiddel for og oppnå sine mål, men pass på at du ikke blir «slave» av den. Jeg bruker min pulsklokke for å se hvor langt jeg har løpt, padlet, gått osv. Det inspirerer meg til å få flere skritt enn de andre i familien pr. dag. jeg synes det er en fin liten konkurranse som skjerper meg i min daglige aktivitet.

Lykke til!!

 

Styres prestasjonene våres mentalt?

 

IMG_2491

Det er stort samspill mellom mentale prosesser og prestasjonene vi utfører på idrettsarenaen. Jeg har virkelig fått føle hvor viktig dette samspille har vært den gang jeg var på verdenstoppen. Det var først da jeg lærte dette av Willi Railo jeg forstod hvor viktig dette samspillet var.

Jeg fikk mitt virkelige gjennombrudd da jeg lærte dette og det har jeg lyst til å dele med alle dere der ute som ikke har oppdaget det enda. Vi kan sammenligne psyken med tenningssystemet i en motor. Det hjelper ikke å ha en god motor dersom det ikke blir gitt noen gnist fra tennpluggene til motoren.  Altså en riktig innstilt tenning gir den beste motoreffekten.

Det samme gjelder dersom vi i en konkurransesituasjon tenker feil og gir feil input til hjernen som vil påvirke vår prestasjon fysisk. Vi kan stille oss følgende spørsmål: Hvilke mentale prosesser er det som styrer våre idrettsprestasjoner positivt eller negativt? Vi kan dele de inn i tre hoved typer:

1. Følelser

2. Tanker

3. Psykisk energi

Det vil med andre ord si at det er en forbindelse med oss menneskers følelser og den prestasjonen vi kan oppnå. Forandres følelsene så forandres også vår prestasjonsevne. Det samme skjer dersom tankene våre forandres.

Tenker vi negative tanker blir prestasjonsevnen vår dårligere og resultatene blir dårligere. Det er derfor  viktig og tenke rett i forhold til å oppnå gode resultater på idrettsarenaen (ja ellers i livet også selvfølgelig). Alle har vel opplevd dett, men det er ikke alltid like lett å sette navn på utfordringen.

Jeg trente mye mentalt og forberedte meg på forskjellige situasjoner som jeg kunne komme opp i når jeg konkurrerte. Da de negative tankene dukket opp (og de vil alltid komme i en konkurransesituasjon), hadde jeg øvd så mye at jeg raskt greide å snu det til noe positivt. Dette førte igjen til at jeg ikke ble så raskt "vippet av pinnen" mentalt og fysisk.

Denne mentale treningen hjalp meg til mange topp prestasjoner som idrettsutøver og hjelper meg til å oppnå diverse ting i det vanlige livet i dag. Jeg vil skrive flere blogger om dette temaet . Er du interessert så følg med.

Lykke til!

Kilde: Willi Railo

 

Hvorfor er det viktig og ha mål?

images

Hva er et mål? Det kan være en mental forestilling om hva man konkret vil oppnå innenfor en tidsramme.

Et mål har i hovedsak to funksjoner:

 1. De hjelper til med mentale forestillinger, de angir både retning og sluttresultat
 2. Skaper Motivasjon, dersom målene er gode og effektive

De fleste som setter seg gode og konkrete mål setter seg også delmål underveis, som kan være motiverende og nå underveis. Det som mange glemmer er å sette seg et prosessmål. Dette målet kan være like viktig å sette seg som selve måler pga. at du skal ha det OK i prosessen/treninga frem mot det virkelige målet.

Jeg mener altså at PROSESSMÅL og RESULTATMÅL er gjensidig avhengig av hverandre.

For meg har det og hatt et mål vært viktig for å bli så god som jeg ble som langdistanseløper. Det var ikke alltid jeg nådde målene, men det motiverte meg til å prøve og bli bedre og bedre. Målene skapte god motivasjon for meg , men da er det viktig at målet er godt og effektivt.

Målene bør være:

 1. Tilstrekkelige høye
 2. Konkrete
 3. Bevisstgjorte
 4. Aksepterte

Erfaringer fra både idrett og næringsliv viser at høye mål er en forutsetning for gode prestasjoner. Spørsmålet er bare hvor høye?

Jeg vil dele målhøyden i to nivåer:

 1. "Jeg skal gjøre mitt beste"
 2. "Jeg skal forbedre meg"

Bare KONKRETE mål har tilstrekkelig drakraft på oss!!

Her vil jeg komme med noen eksempler fra idretten.

En gruppe idrettsutøvere fikk tre mål å arbeide ut fra:

 1. Først skulle utøverne arbeide "så lenge de klarte"
 2. Deretter skulle de holde på til de hadde oppnådd et mål som var definert på forhånd
 3. Den tredje gangen skulle de holde på til de hadde nådd et definert mål, som de dessuten hadde fått et visuelt bilde av.

Resultatet på denne testen var at det første forsøket var det som gav den dårligste prestasjonen. Det gikk bedre når utøverne hadde et mål å arbeide mot. Det gikk enda bedre når utøverne hadde et visuelt bilde av målet.

Kilde: Willi Railo

 

Sov deg glad på 8 - timer?

FullSizeRender

 

En god natt søvn kan være det som gjør deg lykkeligere. Det kan en ny amerikansk undersøkelse konkludere etter at de hadde 7000 med i undersøkelsen. Undersøkelsen viste at jo mer de sov om natta desto bedre var den generelle trivselen. Undersøkelsen kunne konkludere at 8 timers søvn var det optimale.

De som sov 8 timer hver natt skåret 65,7 av 100 på en trivselsbarometer, sammenlignet med 59,4 for de som bare sov i 6 timer om natta. Testens totale trivsel ble regnet ut ved hjelp av en rekke spørsmål om helse og sosialt liv, økonomi mm.

Kilde; IForm

Min perfekte start på en feriedag!

IMG_4140

I ferien starter min perfekte dag med en treningstur før morgen bad og en lang rolig frokost. Jeg varierer treningsturene med forskjellige aktiviteter etter vær og ikke minst dagsform. Mitt ferieparadis er hytta vår i Eidangerfjorden like ved Porsgrunn.

Der har jeg alle muligheter til å være aktiv både på veien, i marka og på sjøen. Jeg løper en del turer gatelangs, men også på flotte skogsstier i kuppert terreng ikke langt fra hytta vår. Spesielt hyggelig er det de dagene jeg får med meg min mann og en eller flere av mine aktive barn (svigerbarn)på noen av disse turene.

 

IMG_4155

Flere dager i årets ferie har jeg fått følge. Senest i dag var Marte (dattera mi)og jeg på en flott SUP (stand up padle tur) tur før frokost, deretter var det avslapping, bading og virkelig ferie modus til Marte foreslo en lett fin løpetur før middag. Da er ikke mor vanskelig å be. Hun blir nesten alltid med når det er snakk om noe aktivitet, enten på land eller til sjøs

 

  FullSizeRender

Sondre vår aktive terrengsykelist er det ikke så lett å trene sammen. Jeg kan være med han på en lett treningstur (for han og mer slitsom for mor, heldigvis) eller en fin joggetur gatelangs eller i skogen. En stitur på sykkel blir sjelden noe suksess. Det blir lett ganske krevende terreng for mor og vel lett for vår "proffe" sykelist.

Han har heldigvis av og til en eller flere av sine sykkelkammerater på besøk, slik at han får skikkelig bra trenings utbytte både på terrengsykkelen og på gatesykkelen.

IMG_4189

I år har vi lagt inn en del sirkeltrening etter lett løpetur eller BugyPump stavgangs tur som oppvarming.

IMG_3792

Det har vi ?gamlingene? Arve og jeg godt av ved siden av all den styrketreninga vi får ved praktisk arbeid, padling, SUP- turer mm.

FullSizeRender

 

IMG_4315

Det er derfor veldig OK og ha aktive ungdommer på besøk , som har nye og friske innspill på forskjellige treningsformer.

Til høsten skal Marte og jeg ha flere nye treningstilbud, både med BungyPump, løping, styrketrening mm.

Tilbudene våre blir lagt ut i løpet av Juli. Følg med og meld deg gjerne på ett eller flere av våre mange tilbud.

 

Flott sommerdag i kajakk!

IMG_4211

I dag startet vi dagen som vanlig her på hytta med en god lang frokost ute i sola med reiseradio. Mer perfekt kan man ikke starte dagen her på hytta. Deretter pakket vi kajakkene for en dag på sjøen.

IMG_4298

Turen gikk fra hytta vår innerst inne i Eidangerfjorden. Været var topp og fjorden lå som et speil. Første etappe gikk til Brevik, som er en fin koselig sommerby her i Telemark.

IMG_4301

 

IMG_4300

Derfra gikk turen videre utover fjorden mot Langesund. Nå var det blitt litt mer vind (i mot) og bølger, så det var litt tyngre å padle. Vi krysset fjorden slik at vi kom inn mot Risøysundet, men turen vår gikk videre rundt Siktesøy.

IMG_4302

På denne siden av Siktesøy er det ikke så mye hytter, men det er alltid noe å se på når man padler slik .

IMG_4305

Da vi kom på andre siden av øya fant vi oss en hyggelig holme og raste på. Vi kom oss i land og fyrte opp primusen. Deilig med varm tomatsuppe + god drikke. Herlig frihetsfølelse å være på slik tur ute i naturen.

IMG_4309

 

IMG_4312

Noe helt annet enn å løpe en tur, flott med forandring. Etter rasten satte vi kursen hjemover.

IMG_4310

 

Vi krysset Kalven og padlet på østsiden av Sandøya og fortsatte gjennom det trange sundet Flyndra.

IMG_4315

Derfra gikk turen om Dikkon (campingplass på Sandøya) om Ulesund og videre inn i Eidangerfjorden.

IMG_4319

Nå har vi bare 3,5 km hjem til hytta. Vi var heldige i dag da vi fikk medvind den siste strekningen forbi Seival (Brevik seilforening) og videre inn forden forbi Brønstadbukta og Røra som begge er fine badeplasser. I dag var det mange badegjester der i det fine veret. Vi satte så kursen hjem til Kotøya der turen sluttet. Fantastisk tur som vanlig her i Eidangerfjorden.

Hvordan finner jeg kondisjonstallet mitt?

 

IMG_1780

Er du interessert i å finne ditt kondisjonstall kan du  utføre en såkalt Åstrands steptest hjemme hos deg selv. Den vil  gi deg en uvitenskapelig, men et ganske realistisk bilde på hvor god form du er i. Først må du finne en benk/kasse som er cirka 40cm høy

Gjør deretter følgende:

1. Vei deg før testen.
2. Sett høyere fot på skammelen. Gå opp på den med begge føtter. Gå ned igjen, og bytt ben.
3. Sørg for å gå opp på skammelen cirka 30 ganger per minutt. Riktig tempo er avgjørende for testens presisjonsnivå. (anbefaler at du øver inn tempoet før du tar testen.)
4. Etter fem minutters kontinuerlig jobbing i riktig tempo leser du av pulsklokken (eller teller pulsslag i ti sekunder og ganger resultatet med seks.)

Sett inn vekt og målt puls i skjemaet :

Lykke til!!

Skaper mat søvn?

 doc_39551_1Foto: Nytt i uka

 

 1. God mat skjerper hukommelsen, og søvn hjelper oss til å sortere essensen av det vi opplever om dagen.
 2. For at vi skal kunne sove godt må vi danne søvnhormomet Melatonin, men for å danne dette hormonet må vi først danne aminosyren tryptofan. Denne aminosyren får vi i oss ved å spise kalkun, nøtter, gresskarkjerner, belgfrukter, banan, lam og kylling.
 3. Tryptofan omdannes til serotonin, som igjen omdannes til Melatonin. Men det trengs også karbohydrater for å omdanne typtofanet til serotonin, og det finnes bl.a. i korn og frukt. Spis dette sammen med typtofanrike matvarer.
 4. Honning inneholder et enzym som er søvndyssende. Spesielt er kombinasjonen honning og proteinrik melk god.
 5. Husk at søvnhormonet Melatonin er veldig lyspåvirkelig, så mye tid foran TV eller dataskjerm eller i opplyste rom kan holde deg våken lenge.
 6. Sitt gjerne i 30 min i et mørkt eller i et lett belyst rom før du legger deg. Dersom du må på toalettet i løpet av natta, så ikke sett på for mye lys, da dette lyset kan stoppe melatonin produksjonen og ødelegge resten av nattesøvnen.

Kilde: Din helse

 

Helhetstrening, hva er det?

IngridKristiansen

 

Vi har skrevet mye om helheten rundt det å bli en komplett mosjonist eller toppidrettsutøver. Her  vil du finner stoff om trim og fysisk aktivitet/trening for barn og ungdom, mosjonister samt for toppidrettsutøvere. Helhetstrening er et konsept basert på en helhetstenkning. Meningen er ikke å gjøre ting komplisert og vanskelig for deg, ett av våre viktigste prinsipper er å gjøre ting enkelt. Vi ønsker heller å berike deg med litt større perspektiver på det du gjør, og at oftest vil en enkel aktivitet ha betydning på mange forskjellige områder.

Hva finner jeg her?

Vi tar deg steg for steg inn i helhetstreningens verden, trening av både kropp, hode og sjel. Vi henvender oss til alle, kvinne som mann, ung som gammel. Om du kun vil trimme litt, trene på vanskelige situasjoner i hverdagen eller er en toppidrettsutøvere som satser på OL, ? her vil du finne relevant stoff for akkurat deg.

Vi starter på øverste nivå med  grunnfilosofien,hvor vi legger grunnverdiene for hva vi gjør. For å oppnå noe her i livet er Planleggingen rammeverket og ledetråden, vi lærer deg å jobbe planmessig og målbevisst med klare mål og planer. Det er ikke bare å ønske seg noe her i livet, for dermed å forvente at ting skjer av seg selv.

Mestring tar for seg metoder man kan bruke for å få til store som små mål, mestre vanskelige situasjoner eller «behandle» blokkeringer eller mentale sperrer. Treningslæren tar for seg det grunnleggende du trenger å lære om fysisk aktivitet/trening. Under Treningsveiledning tar vi for oss litt smalere råd for målgruppene Barn/Ungdom, Trim/Mosjon og for Toppidrett.

Under toppidrett blir spesielt utholdenhetsidretter beskrevet og da speselt lange løp (1500 m - maraton)

Langdistanseløping,

Her finner du altså stoff om fysisk og psykisk aktivitet, trening av kropp og sjel, basert på en helhetsfilosofi- kropp, hode og sjel er avhengige av hverandre for at du skal fungere harmonisk. Denne filosofien danner grunnlaget for aktiviteter på alle nivåer om du er interessert i livsstil, helse, mosjon eller toppidrett.

Erfaringene bygger på  min (Ingrid Kristiansens) karriere som idrettsutøver innen langrenn og løping. Hovedbudskapet er helse, utholdenhet og tankens kraft kombinert med et mer eller mindre normalt familieliv med passe dose humør, trivsel og glede.

Viktig å vite om kaffe både for idrettsutøvere og andre som liker å trene !

 FullSizeRender

 

Kaffe har mange flere fordeler enn at den kurerer gruff(som det sies i reklamen) Jeg skal her komme med noen nyttige tips for deg som elsker kaffe og som liker å trene. Kanskje du kan dra nytte av kaffedrikkingen din på neste treningsøkt?

 1. Koffein gir økt prestasjonsevne. Det viser mange studier som er blitt gjort gjennom idene. Det har vist seg at å drikke litt kaffe før en fysisk anstrengelse gjør at kroppen kan jobbe hardere, lengre og raskere enn uten koffein. Dette gjelder både for de som driver utholdenhetsidretter og mer eksplosive idretter.
 2. Når du drikker kaffen er avgjørende for hvor godt utbytte du får. Å drikke litt kaffe en time før en konkurranse eller trening har vist seg å være det ideelle tidspunktet. Da vil effekt være best underveis.
 3. Det er mulig å drikke for mye kaffe, som gir dårligere resultat. Forskning viser at mellom tre og seks milligram koffein per kilo kroppsvekt er alt du trenger for å få nytte av koffeinet. Det vil si at veier du 70 kilo vil du få i deg nok koffein ved å drikke ca. 3,5 dl sterk svart kaffe. Drikker du i mer enn dette vil du ikke få økt effekt, men du risikerer i stedet å bli utsatt for de negative sideeffektene ved koffein, som uro, svimmelhet og hjerteklapp. Vær derfor forsiktig med å drikke for mye kaffe før en konkurranse/trening.
 4. Kaffe er bra for hjernen. Det er forsket mye på om man får best effekt av koffein når det blir drukket som kaffe, eller i andre former (tabletter eller lignende). Resultatet viste at kaffe inneholder en del substanser, blant annet polyfenoler, som har positiv innvirkning på hjernehelsen. Disse stoffene kan hjelpe folk med demens og Alzheimers, så å drikke kaffe er ingen dum idé for å holde de små grå ved like.
 5. Du  ikke svelge kaffen. En studie fra det amerikanske tidsskriftet Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism viser at reseptorer i munnen tar opp koffeinet selv om du ikke svelger drikken. Du kan altså spytte ut kaffen igjen, men likevel dra nytte av koffeinet. Det er greit å vite når du nærmer deg slutten på en maraton og ikke føler for å svelge noe som helst. Du har kanskje opplevd det du også? Jeg har i alle fall følt at det har vært vanskelig å drikke noe mot slutten på et maratonløp.
 6. Kaffe hjelper på restitusjonen. En studie undersøkte syklister som hadde trent hardt i to dager. En gruppe fikk en restitusjonsdrikke med både koffein og karbohydrater, mens en annen gruppe kun fikk drikke med karbohydrater. Resultatet var at den første gruppen gjenoppbygde glukogenlagrene sine med 66% mer enn gruppen som kun drakk karbohydrater. Så folkens drikk kaffe og restituer deg raskere.
 7. Du kan gjøre mer enn bare å drikke kaffe. Dersom du ikke er særlig glad i kaffe kan du få i deg koffeinet ved å blande det i smoothien din, eller i annen drikke eller mat. Prøv deg frem. Det er kanskje verdt et forsøk dersom det kan hjelpe på restitusjonen din.

 

Lykke til!!

Beinhinnebetennelse en av de vanligste skadene for oss løpere!

FullSizeRender

Alle vi som løper endel på alle underlag og hele året opplever vel å få noen skader som gjør at vi ikke kan trene som vi ønsker. Beinhinnebetennelse er en slik plage som rammer mange løpere. Jeg skal her prøve å fortelle deg om mulig årsak, symptom og hva som er lurt å gjøre dersom du får beinhinne betennelse.

Symptom på beinhinnebetennelse

1. Smerter på forsida eller innsida av leggen mens du trener, eller etter trening.

2. Murrende smerter etter harde belastinger. Etter hvert kommer også denne smerten ved lav belastning eller også når du sitter stille.

3. Du kan bli hoven over beinet der det gjør vondt, og dersom betennelsen varer lenge kan du kjenne ømme knuter langs beinet.

Det er som regel lett for legen å stille diagnosen beinhinnebetennelse, ut fra hvor det gjør vondt. Du trenger bare en vanlig legeundersøking, så lenge det ikke er mistanke om at du har brudd i leggen.

Behandling av beinhinnebetennelse: Behandling av beinhinnebetennelse går ut på å dempe betennelsen og lindre smerten, i tillegg til å hindre at du får en ny betennelse senere. Selv har jeg god erfaring med å bruke kompressjons strømper de gangene jeg har tendenser til beinhinne betennelse. En prøver først og fremst å bruke avlastning som behandlingsmetode, men hvis dette ikke hjelper kan det være behov for operasjon.

 

Hva kan du gjøre selv? Du bør trappe ned på aktiviteten, slik at muskulaturen som er betente får hvile. En løsning er å trene på andre ting enn det en til vanlig gjør. Når du begynner og føle deg bedre så tren slik at du:

1. Prøv å unngå å løpe på hardt underlag

2. Bruk gode sko, som er stabile og gir god demping

3. Sykling, gåing, ski og svømming er treningsformer som gir liten belasting på leggen.

4. Fysioterapi, er lurt da får en god oppfølging av kompetente personer

Det er viktig at treninga er allsidig og ikke overbelaster det området som gjør vondt. Det er ofte vanskeligere enn en tror, men lurt om en skal nå målene en har satt seg.

Såler:

En analyse av løpestilen din kan være lurt da ser en om du overpronerer. Det betyr at belastingen blir størst på innsiden av foten når du går eller løper. Hvis du har overpronasjon, bør du kjøpe treningssko som jevner ut det skeive. Du kan og bruke riktig tilpassede innleggssåler.

Medikamentell behandling:

Behandling med medisiner har sjelden noen god effekt. Dersom du har akutte smerter i korte perioder kan du prøve å ta betennelsesdempende medisin over en kort periode, men da med veiledning fra lege. Det er ikke lurt og behandle seg selv med medisiner over tid, det kan gjøre vondt verre.

Kirurgisk behandling:

Dersom egenbehandling og medisinsk behandling ikke hjelp, kan en prøve med operasjon. Operasjon blir vurdert etter at du har prøvd med all annen behandling i tre til seks måneder.

Operasjonen går ut på å «løsne» senehinna som ligg rundt muskelen, slik at muskelen får mer plass. Etter operasjonen får du en komprimerende bandasje som du skal ha på i åtte til ti dager. Du må gå på krykkjer i om lag ei uke. Etter fire til seks uker kan du begynne å trene. Operasjonen er vellykket for 80-90 prosent av de som tar den.

Førebygging av beinhinnebetennelse:

1. Bruk gode sko

2. Prøv å unngå å springe på hardt underlag som asfalt

3. Legg om treninga, eller trapp ned, dersom du begynner å få vondt i leggen

4. Er du "nybegynner" på løping så ha forsiktig progresjon

De fleste blir kvitt beinhinnebetennelse ved å hvile og trene på andre måter som ikke belaster leggen. Beinhinnebetennelse har likevel en tendens til å komme tilbake. Noen får kroniske plager som ikke vil forsvinne.